Tłuszcz nagrzany do 200° już się częściowo rozkłada, a więc tak mocno ogrzewać go nie należy. (Najwyższa dopuszczalni temperatura nagrzania, w której tłuszcz nie jest jeszcze szkodliwy, wynosi 170°—-180°). Do takiej temperatury możemy ogrzewać niektóre oleje, słoninę, smalec, łój. Te tłuszcze, które są bardziej trwałe, nie dymią, czyli nie rozkładają się w tej temperaturze. Większość tych tłuszczów nie jest też uważana za źródło witamin, nie obawiamy się zatem ich straty przy ogrzewaniu. Inaczej rzecz się ma z masłem. Masło jest nietrwałe, prócz tego stanowi wysokowartościowy produkt witaminowy. Silne ogrzewanie masła jest niedopuszczalnym marnotrawstwem, bo w maśle zrumienionym witamin już nie ma. Czy należy smażyć na maśle? Czy mają słuszność te gospodynie, które się chwalą, że w ich kuchni używa się tylko masła? Masło, które było silnie nagrzane, nie tylko nie zawiera witamin, ale jest trudno strawne, dlatego, że jest już częściowo rozłożone na związki szkodliwe. Jakie więc masło możesz dać choremu lub niemowlęciu? Na przedwiośniu w wielu rodzinach panuje grypa. Jak karmić wtedy chorych? Porównajmy następujące przykłady. Jedna gospodyni dała chorym, silnie gorączkującym, krupnik z przetartymi jarzynami i małymi kawałkami ugotowanego mięsa.

Kategorie: Zdrowe Odżywianie

Szybko realizowana d

Funkcjonowanie skuteczne w zakresie biznesu gastronomicznego musi być teraz przygotowane […]

Najlepsza lokalna Po

Kiedy będziemy poszukiwać pomocy w zakresie odżywiania? Na pewno mnóstwo […]

Dobrze działająca

Komu teraz potrzebne są płyty punkty dietetyczne jeśli co chwilę […]

Jak działa współc

Funkcjonowanie nowoczesnego dietetyka będzie na pewno polegać głównie na działalności […]

Czy nam zagraża cho

Bardzo zła dieta może nam rzeczywiście narobić dużych kłopotów w […]

Jak zadbać o atrakcyjną sylwetkę?
Jak wiadomo, atrakcyjny wygląd odgrywa dzisiaj bardzo ważną rolę. Na jego podstawie jesteśmy oceniani przez nasze otoczenie zarówno prywatne jak i zawodowe. Wyznacznikiem atrakcyjnego wyglądu jest między innymi szczupła sylwetka. Zgrabne i wysportowane ciało z pewnością nie umknie niczyjej uwadze i zawsze zostanie odebrane w sposób bardzo pozytywny. Sposobów na uzyskanie ładnego wyglądu jest naprawdę wiele. Jedni decydują się na bardzo intensywne treningi, inni natomiast decydują się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Oczywiście dieta nie jest pojęciem jednoznacznym, ponieważ jak wiadomo, diety mogą być restrykcyjne, które mogą w znacznym stopniu osłabić nasz organizm.
Na stronach internetowych nie brakuje opisów diet, które nie dostarczają do naszego organizmu podstawowych składników odżywczych. Dużo osób decyduje się na ich stosowanie, wskazując przede wszystkim na doskonałe efekty, jakie można uzyskać w krótkim czasie. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że efektem ubocznym jest bardzo często efekt jo-jo, czyli najbardziej niepożądany wynik szybkiego i nieodpowiedniego odchudzania. W życie wchodzi pojęcie zdrowego odżywiania, ponieważ jak wiadomo, obecnie wskazuje się na to, aby zmienić sposób przygotowania posiłków, a także wprowadzić do życia zdrowe potrawy. Przykładowe menu można bez trudu znaleźć w sieci. Okazuje się, że przepisy są bardzo proste, a jednocześnie smaczne i szybko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Oczywiście warto stosować się do takich zasad jak jedzenie mniejszych porcji, a także unikanie spożywania posiłków trzy godziny przed snem. Bardzo ważne będzie także wyeliminowanie z codziennego życia Fast- foodów oraz słodyczy, ponieważ jak wiadomo, to właśnie one wpływają w dużej mierze na gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania posiłków. Należy w miarę możliwości zrezygnować ze smażenia, a zastąpić je grillowaniem, gotowaniem na parze i pieczeniem. Takie metody są dużo zdrowsze. Osoby posiadające problem z dużą nadwagą, powinny skonsultować się z dietetykiem.