Dobra, słodka, nie piekąca kapusta ma główki średniej wielkości, niezbyt wielkie, twarde i mocno zwinięte. Jeśli nerwy liściowe są bardzo grube, to kapusta nie może się dobrze zwinąć w ścisłe główki, jest więc pożądane, aby główki miały liście o cienkich nerwach. Pęknięcia główek obniżają wartość kapusty, bo przez szczeliny wnika w głąb woda wraz z bakteriami i powietrze, co przyśpiesza psucie się produktu. Największe znaczenie kapusty w naszym żywieniu polega jednak na tym, że możemy ją zakisić i przez całą zimę, gdy brak świeżych warzyw i owoców, spożywać kiszoną. Jest ona w ciągu długich, bezsłonecznych miesięcy zimowych niemal jedynym źródłem witaminy C w naszym pożywieniu. Kapusta kiszona jest jednak źródłem witaminy C jedynie wtedy, gdy umiejętnie postępujemy z tym produktem. Na czym polega prawidłowe kiszenie kapusty, nauczyliście się już z książeczki „Przetwory owocowo-warzywne”. Umiejętnie zakiszoną kapustę należy równie umiejętnie pielęgnować w czasie przechowywania, nie dopuszczając do zapleśnienia powierzchni soku w beczce. Ponieważ zetknięcie produktu z powietrzem powoduje osiadanie pleśni, a ponadto zniszczenie witamin przez utlenienie, należy pamiętać, że kapusta musi być utrzymywana czysto i stale zanurzona w soku. Gdy ilość soku zmniejszy się przez wysychanie, trzeba dolewać nowe porcje z tego zapasu, który przechowujemy od jesieni.

Kategorie: Zdrowe Odżywianie

Szybko realizowana d

Funkcjonowanie skuteczne w zakresie biznesu gastronomicznego musi być teraz przygotowane […]

Najlepsza lokalna Po

Kiedy będziemy poszukiwać pomocy w zakresie odżywiania? Na pewno mnóstwo […]

Dobrze działająca

Komu teraz potrzebne są płyty punkty dietetyczne jeśli co chwilę […]

Jak działa współc

Funkcjonowanie nowoczesnego dietetyka będzie na pewno polegać głównie na działalności […]

Czy nam zagraża cho

Bardzo zła dieta może nam rzeczywiście narobić dużych kłopotów w […]

Jak zadbać o atrakcyjną sylwetkę?
Jak wiadomo, atrakcyjny wygląd odgrywa dzisiaj bardzo ważną rolę. Na jego podstawie jesteśmy oceniani przez nasze otoczenie zarówno prywatne jak i zawodowe. Wyznacznikiem atrakcyjnego wyglądu jest między innymi szczupła sylwetka. Zgrabne i wysportowane ciało z pewnością nie umknie niczyjej uwadze i zawsze zostanie odebrane w sposób bardzo pozytywny. Sposobów na uzyskanie ładnego wyglądu jest naprawdę wiele. Jedni decydują się na bardzo intensywne treningi, inni natomiast decydują się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Oczywiście dieta nie jest pojęciem jednoznacznym, ponieważ jak wiadomo, diety mogą być restrykcyjne, które mogą w znacznym stopniu osłabić nasz organizm.
Na stronach internetowych nie brakuje opisów diet, które nie dostarczają do naszego organizmu podstawowych składników odżywczych. Dużo osób decyduje się na ich stosowanie, wskazując przede wszystkim na doskonałe efekty, jakie można uzyskać w krótkim czasie. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że efektem ubocznym jest bardzo często efekt jo-jo, czyli najbardziej niepożądany wynik szybkiego i nieodpowiedniego odchudzania. W życie wchodzi pojęcie zdrowego odżywiania, ponieważ jak wiadomo, obecnie wskazuje się na to, aby zmienić sposób przygotowania posiłków, a także wprowadzić do życia zdrowe potrawy. Przykładowe menu można bez trudu znaleźć w sieci. Okazuje się, że przepisy są bardzo proste, a jednocześnie smaczne i szybko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Oczywiście warto stosować się do takich zasad jak jedzenie mniejszych porcji, a także unikanie spożywania posiłków trzy godziny przed snem. Bardzo ważne będzie także wyeliminowanie z codziennego życia Fast- foodów oraz słodyczy, ponieważ jak wiadomo, to właśnie one wpływają w dużej mierze na gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania posiłków. Należy w miarę możliwości zrezygnować ze smażenia, a zastąpić je grillowaniem, gotowaniem na parze i pieczeniem. Takie metody są dużo zdrowsze. Osoby posiadające problem z dużą nadwagą, powinny skonsultować się z dietetykiem.