Na wrzody żołądka choruje coraz więcej osób – duży odsetek naszej populacji – co widać na przykład po tym, że nawet młodzi coraz częściej skarżą się na wrzodowe dolegliwości. Sygnałem istnienia wrzodów są takie niedogodności jak zgaga, bóle brzucha, kwaśne „odbijanie się” z przewodu pokarmowego po jedzeniu, nudności oraz zaparcia.

Możemy walczyć z nieprzyjemnymi objawami za pomocą właściwej diety, którą opracowujemy tak, by była lekkostrawna – jak najmniej obciążająca dla żołądka. Jej bazą może być sok z surowych ziemniaków, które zostaną zakupione z upraw ekologicznych. Ziemniaki takie nie mają w składzie substancji szkodliwych, takich jak pestycydy.

Sok uzyskujemy bardzo łatwo: wykorzystujemy do tego sokowirówkę. Sok musi być spożywany trzy razy dziennie, przed każdym posiłkiem ( podajemy 2-3 łyżek stołowych ). Można wykorzystać świeże ziemniaki albo ich łupiny.

W przypadku wrzodów żołądka, nasza dieta musi być dość restrykcyjna. Nie wolno nam spożywać  ostrych i smażonych potraw, wywarów mięsno-warzywnych, tłustych mięs, mocnej kawy czy herbaty, bardzo zimnych lub bardzo gorących napojów, zabroniony jest alkohol. Możemy za to do woli korzystać z mleka i jego przetworów, chudego mięsa (gotowane lub duszone), makaronu, ryb (również gotowanych, na parze), jajek, ryżu, sucharów, przecierów z gotowanych warzyw i owoców, dobre są też budynie i kisiele.

Przepisy dla osób borykających się z tą chorobą:

Pomidory faszerowane

Składniki

  • 300 g cielęciny
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • Sól, pieprz do smaku według uznania

 

Wykonanie:

  1. Odetnij wierzch pomidorów, następnie wydrąż je.
  2. Pokrój mięso i podsmaż na oleju.
  3. Smażone mięso zalej dwoma szklankami gorącej wody, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
  4. Potnij włoszczyznę i wrzuć do duszonego mięsa.
  5. Po 20 minutach dorzuć miąższ z wcześniej wydrążonych pomidorów. Duś przez kolejne 20 minut, a następnie odparuj tak, by potrawa była gęsta. Po raz kolejny dodaj przyprawy – oczywiście, jeśli uznamy to za konieczne.
  6. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych pomidorów.
  7. Potrawę podajemy na zimno lub zapiekamy w piekarniku.

 

Kotlety z kukurydzą

Składniki

  • 500 g surowej szynki wieprzowej (możemy użyć tez chudego schabu)
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • Garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • Sól, pieprz do smaku według uznania

 

Wykonanie:

  1. Przygotowane mięso kroimy na 4 plastry. Następnie je rozbijamy i doprawiamy.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kotlety oprószamy mąką i lekko podsmażamy.
  3. Mięso polewamy ½ szklanki wrzątku i dusimy na wolnym ogniu.
  4. W niewielkiej ilości wody gotujemy fasolkę, odcedzamy, a następnie dodajemy kukurydzę razem z zalewą konserwową.
  5. Całość podgrzewamy, przyprawiamy solą pieprzem i podbijamy śmietaną.

 

Napój miętowy

Składniki

  • 1 mała łyżeczka suszonej mięty
  • ½ cytryny lub limonki
  • Cukier do smaku
  • Pęczek świeżych liści mięty

 

Wykonanie:

  1. Płuczemy miętę, odsączamy i wrzucamy do 1 litra gorącej wody.
  2. Dodajemy suszoną miętę.
  3. Całość mieszając doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowany płyn odcedzamy, do smaku dodajemy cukru, soku z cytryny lub limonki i wstawiamy do lodówki.
Kategorie: Diety z menu

Szybko realizowana d

Funkcjonowanie skuteczne w zakresie biznesu gastronomicznego musi być teraz przygotowane […]

Najlepsza lokalna Po

Kiedy będziemy poszukiwać pomocy w zakresie odżywiania? Na pewno mnóstwo […]

Dobrze działająca

Komu teraz potrzebne są płyty punkty dietetyczne jeśli co chwilę […]

Jak działa współc

Funkcjonowanie nowoczesnego dietetyka będzie na pewno polegać głównie na działalności […]

Czy nam zagraża cho

Bardzo zła dieta może nam rzeczywiście narobić dużych kłopotów w […]

Jak zadbać o atrakcyjną sylwetkę?
Jak wiadomo, atrakcyjny wygląd odgrywa dzisiaj bardzo ważną rolę. Na jego podstawie jesteśmy oceniani przez nasze otoczenie zarówno prywatne jak i zawodowe. Wyznacznikiem atrakcyjnego wyglądu jest między innymi szczupła sylwetka. Zgrabne i wysportowane ciało z pewnością nie umknie niczyjej uwadze i zawsze zostanie odebrane w sposób bardzo pozytywny. Sposobów na uzyskanie ładnego wyglądu jest naprawdę wiele. Jedni decydują się na bardzo intensywne treningi, inni natomiast decydują się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Oczywiście dieta nie jest pojęciem jednoznacznym, ponieważ jak wiadomo, diety mogą być restrykcyjne, które mogą w znacznym stopniu osłabić nasz organizm.
Na stronach internetowych nie brakuje opisów diet, które nie dostarczają do naszego organizmu podstawowych składników odżywczych. Dużo osób decyduje się na ich stosowanie, wskazując przede wszystkim na doskonałe efekty, jakie można uzyskać w krótkim czasie. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że efektem ubocznym jest bardzo często efekt jo-jo, czyli najbardziej niepożądany wynik szybkiego i nieodpowiedniego odchudzania. W życie wchodzi pojęcie zdrowego odżywiania, ponieważ jak wiadomo, obecnie wskazuje się na to, aby zmienić sposób przygotowania posiłków, a także wprowadzić do życia zdrowe potrawy. Przykładowe menu można bez trudu znaleźć w sieci. Okazuje się, że przepisy są bardzo proste, a jednocześnie smaczne i szybko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Oczywiście warto stosować się do takich zasad jak jedzenie mniejszych porcji, a także unikanie spożywania posiłków trzy godziny przed snem. Bardzo ważne będzie także wyeliminowanie z codziennego życia Fast- foodów oraz słodyczy, ponieważ jak wiadomo, to właśnie one wpływają w dużej mierze na gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania posiłków. Należy w miarę możliwości zrezygnować ze smażenia, a zastąpić je grillowaniem, gotowaniem na parze i pieczeniem. Takie metody są dużo zdrowsze. Osoby posiadające problem z dużą nadwagą, powinny skonsultować się z dietetykiem.