Jak można się spodziewać, to dieta głównie dla pań, która gwarantuje poprawę wyglądu skóry i jej wytworów – włosów i paznokci, a także gwarantują doskonały nastrój. Główny trzon diety to warzywa i owoce, które należy jeść w dużych ilościach. Dietę piękności stosuje się przez długi czas, nie należy też z niej rezygnować nawet wtedy, gdy zauważymy już jakieś efekty.

Każdego dnia można przyjmować 1600 kalorii mniej więcej, co będzie dawało nam ubytek około jednego kilograma na tydzień. Owoce i warzywa gwarantują, że nasz organizm będzie miał zapewnione liczne niezbędne składniki odżywcze, mikroelementy.

Przykładowe menu:

Dzień I

  • Śniadanie: krem przygotowany z ryżu i malin, mały jogurt naturalny połączony z płatkami kukurydzianymi, kromka ciemnego pieczywa z cienkim plasterkiem chudej wędliny, jabłko.
  • Obiad: zupa kremowa przygotowana na bazie groszku zielonego, pulpety z mięsa z drobiu, starte buraki, ugotowany ziemniak średniej wielkości, posiekana natka pietruszki, pomidor.
  • Kolacja: sałatka przygotowana z kukurydzy z puszki, makreli wędzonej, 1 niewielkiego pomidora oraz oliwy z oliwek (jako przyprawa), kubek soku buraczanego.

 

Dzień II

  • Śniadanie: sałatka z owoców połączona z twarożkiem chudym, 2 plastry ciemnego pieczywa (może być troszkę przypieczone w tosterze), posmarowane odrobina masła, 2 plasterki cienkie drobiowej wędliny, drobno posiekany szczypiorek.
  • Obiad: Czerwony barszcz z dodatkiem fasolki „Jaś”, 1 naleśnik nadziewany szpinakiem, galaretka, średnia brzoskwinia, posiekane orzechy laskowe.
  • Kolacja: sałatka przygotowana ze średniej wielkości jabłka, puszki tuńczyka, paru orzechów włoskich oraz sałatki zielonej, całość przyprawiona oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, szklanka soku marchewkowego.

Dzień III

  • Śniadanie: 2 kawałki chleba podpieczone w tosterze, 2 plasterki polędwicy, mały ogórek kwaszony z kiełkami, mały jogurt naturalny z dodatkiem malin.
  • Obiad: zupa z pomidorów z dodatkiem groszku ptysiowego, zapiekanka przygotowana ze świeżych warzyw (najlepiej sezonowych), 1 średniej wielkości gruszka.
  • Kolacja: ryba przygotowana po grecku, surówka przygotowana z kiszonego ogórka oraz cebuli, kubek soku jabłkowego.

 

Dzień IV

  • Śniadanie: 1 łyżka stołowa otrąb owsianych połączona z nasionami słonecznika oraz muesli (z gruszką), kubek kefiru, bułka razowa, cienki plasterek żółtego sera, odrobina papryki i kiełków.
  • Obiad: Ryba zapieczona w folii (może być mintaj), 1 średniej wielkości ugotowany ziemniak, sałatka zielona połączona z nasionami słonecznika i doprawiona sosem winegret, kisiel truskawkowy z dodatkiem jabłek.
  • Kolacja: sałatka: uwędzone mięso drobiowe (może być z kurczaka), fasolka szparagowa, 1 średni pomidor, cebula, wszystko połączone i doprawione sosem winegret, kubek soku z kapusty kiszonej.

 

Dzień V

  • Śniadanie: ryż połączony z czerwonymi porzeczkami oraz maślanką, 2 plastry ciemnego pieczywa, sałatka: 1 średni pomidor, pleśniowy ser, pestki dyni, szpinak, całość doprawiona oliwą z oliwek.
  • Obiad: szaszłyk z mięsa drobiowego, 2 łyżki stołowe ryżu przygotowanego na sypko, marchewka wymieszana z groszkiem, upieczone średniej wielkości jabłko.
  • Kolacja: 2 naleśniki z nadzieniem jogurtowo-truskawkowym, kubek musu z brzoskwini połączonego z 1 łyżką stołową otrębów owsianych.

 

Dzień VI

  • Śniadanie: jajko ugotowane na miękko, 2 kawałki razowego pieczywa (podpieczonego w tosterze) posmarowane odrobiną masła, jogurt naturalny z kawałkami truskawek.
  • Obiad: chłodnik z jajkiem, filet drobiowy (najlepiej z kurczaka), 2 łyżki stołowe gryczanej kaszy, uduszony lub ugotowany na parze szpinak, 3 średniej wielkości morele, 2 posiekane włoskie orzechy.
  • Kolacja: ryba przygotowana w galarecie, surówka: marchewka, jabłko, nasiona słonecznika, pestki rzeżuchy, całość skropiona sokiem z cytryny, szklanka soku z pomidorów..

 

Dzień VII

  • Śniadanie: bardzo dobrze połączony ze sobą sok z 1 pomidora oraz sok z cytryny, 2 plastry ciemnego pieczywa, chudy twarożek, posiekany szczypiorek.
  • Obiad: drobiowa wątroba z jabłkiem, surówka: kędzierzawa sałatka, dymka, cykoria, całość doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, 1 średni grejpfrut.
  • Kolacja: sałatka: truskawki, gruszka, orzechy laskowe, pestki dyni, jogurt naturalny, koktajl ogórkowy.
Kategorie: Diety z menu

Szybko realizowana d

Funkcjonowanie skuteczne w zakresie biznesu gastronomicznego musi być teraz przygotowane […]

Najlepsza lokalna Po

Kiedy będziemy poszukiwać pomocy w zakresie odżywiania? Na pewno mnóstwo […]

Dobrze działająca

Komu teraz potrzebne są płyty punkty dietetyczne jeśli co chwilę […]

Jak działa współc

Funkcjonowanie nowoczesnego dietetyka będzie na pewno polegać głównie na działalności […]

Czy nam zagraża cho

Bardzo zła dieta może nam rzeczywiście narobić dużych kłopotów w […]

Jak zadbać o atrakcyjną sylwetkę?
Jak wiadomo, atrakcyjny wygląd odgrywa dzisiaj bardzo ważną rolę. Na jego podstawie jesteśmy oceniani przez nasze otoczenie zarówno prywatne jak i zawodowe. Wyznacznikiem atrakcyjnego wyglądu jest między innymi szczupła sylwetka. Zgrabne i wysportowane ciało z pewnością nie umknie niczyjej uwadze i zawsze zostanie odebrane w sposób bardzo pozytywny. Sposobów na uzyskanie ładnego wyglądu jest naprawdę wiele. Jedni decydują się na bardzo intensywne treningi, inni natomiast decydują się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Oczywiście dieta nie jest pojęciem jednoznacznym, ponieważ jak wiadomo, diety mogą być restrykcyjne, które mogą w znacznym stopniu osłabić nasz organizm.
Na stronach internetowych nie brakuje opisów diet, które nie dostarczają do naszego organizmu podstawowych składników odżywczych. Dużo osób decyduje się na ich stosowanie, wskazując przede wszystkim na doskonałe efekty, jakie można uzyskać w krótkim czasie. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że efektem ubocznym jest bardzo często efekt jo-jo, czyli najbardziej niepożądany wynik szybkiego i nieodpowiedniego odchudzania. W życie wchodzi pojęcie zdrowego odżywiania, ponieważ jak wiadomo, obecnie wskazuje się na to, aby zmienić sposób przygotowania posiłków, a także wprowadzić do życia zdrowe potrawy. Przykładowe menu można bez trudu znaleźć w sieci. Okazuje się, że przepisy są bardzo proste, a jednocześnie smaczne i szybko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Oczywiście warto stosować się do takich zasad jak jedzenie mniejszych porcji, a także unikanie spożywania posiłków trzy godziny przed snem. Bardzo ważne będzie także wyeliminowanie z codziennego życia Fast- foodów oraz słodyczy, ponieważ jak wiadomo, to właśnie one wpływają w dużej mierze na gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania posiłków. Należy w miarę możliwości zrezygnować ze smażenia, a zastąpić je grillowaniem, gotowaniem na parze i pieczeniem. Takie metody są dużo zdrowsze. Osoby posiadające problem z dużą nadwagą, powinny skonsultować się z dietetykiem.