Możemy też stosować dietę mającą na celu poprawienie wyglądu włosów oraz paznokci – taka dieta posiada skład gwarantujący zapewnienie naszemu organizmowi wielu korzystnych składników określanych budulcowymi, na przykład witamin z grupy B, aminokwasów siarkowych, krzemu i cynku. Dzięki tej diecie można też zapobiegać prawdopodobieństwu takich problemów, warto ją więc stosować odpowiednio wcześniej.

Są produkty, które gwarantują bardzo ładnie wyglądające włosy i paznokcie, i to właśnie je powinniśmy włączyć do jadłospisu. Polecane są filety z kurczaka,  kasze, ziarna, jogurt naturalny, brokuły, rzodkiewka, kalafior, banany, bób itd.

 

Przykładowe menu:

Dzień I

  • I śniadanie: 1 szklanka soku z marchwi i pomarańczy, 2 cienkie kromki ciemnego pieczywa cienko posmarowanego masłem, 1 ugotowane jajko na twardo z 1 małą łyżeczką majonezu, troszkę groszku z puszki i 2 łyżki stołowe rzeżuchy.
  • II śniadanie: miseczka płatków owsianych ugotowanych na mleku, niewielki banan.
  • Obiad: 1 szklanka soku z jabłek, 3 średniej wielkości ziemniaki, uduszony lub usmażony z małą cebulą plasterek polędwicy z mięsa wołowego, 0,2 kg brokułów z małą łyżeczką masła i bułki tartej.
  • Podwieczorek: miseczka galaretki truskawkowej z 1 łyżką stołową nasion słonecznika.
  • Kolacja: średniej wielkości jabłko, 2 plasterki razowego pieczywa, sałatka przygotowana z odrobiny zielonej sałatki, kilku główek rzodkiewki, niewielkiej cebuli, szczypiorku (doprawiona 1 łyżką stołową oliwy z oliwek).

 

Dzień II

  • I śniadanie: grahamka posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 2 cienkie plasterki sera żółtego, trochę papryki, 2 łyżki stołowe rzeżuchy, kubek kakao posłodzony odrobiną cukru.
  • II śniadanie: kilka łyżek stołowych awokado pokrojonego w drobną kostkę, wymieszanego z 1 łyżką stołową nasion słonecznika.
  • Obiad: 1 niewielki filet z kurczaka usmażony saute, parę pieczarek usmażonych na 1 łyżce stołowej oliwy, 0,5 torebki ryżu ciemnego, surówka (7 łyżek stołowych) z pora, jabłka, majonezu i jogurtu.
  • Podwieczorek: morele suszone (50 g).
  • Kolacja: bułka kajzerka posmarowana małą łyżeczką masła i 2 małymi łyżeczkami miodu.

 

Dzień III

  • I śniadanie: bułka razowa posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 0,5 sardynek z puszki, 1 szklanka soku z grejpfrutów.
  • II śniadanie: bułka razowa posmarowana 1 małą łyżeczką masła, 0,5 sardynek z puszki, 1 szklanka soku z grejpfrutów.
  • Obiad: 8 łyżek stołowych fasolki przygotowanej po bretońsku, kilka kęsów pieczywa jasnego, kubek maślanki.
  • Podwieczorek: 1 średniej wielkości kiść winogron.
  • Kolacja: 2 kromki chleba razowego posmarowanego odrobiną masła, sałatka przygotowana z kilkunastu łyżek poćwiartowanych brokułów, 4 łyżek stołowych kukurydzy z puszki i 1 łyżki majonezu light.

 

Dzień IV

  • I śniadanie: kubek soku z czarnej porzeczki, 2 kromki chleba razowego posmarowane 1 małą łyżeczką margaryny lub masła, sałatka przygotowana z kilku łyżek stołowych podsmażonych pieczarek, kilku łyżek stołowych czerwonej szparagowej fasoli, małego kawałka czerwonej papryki konserwowej, odrobiny natki pietruszki, 3 łyżek jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu.
  • II śniadanie: sezamki (1 małe opakowanie), 1 kubek mleka najwyżej 1,5 %.
  • Obiad: miseczka zupy z kalafiora, mały kawałek bitki z mięsa wołowego z jarzynami, 0,5 torebki gryczanej kaszy, 1 łyżka stołowa chrzanu, trochę brukselki z 1 małą łyżeczką masła.
  • Podwieczorek: spory banan usmażony razem z małą łyżeczką masła i 2 małymi łyżeczkami miodu.
  • Kolacja: 3 kawałki podpieczonego w tosterze chleba, kubek truskawek wymieszany z połową szklanki maślanki i 1 małą łyżeczką cukru.

 

Dzień V

  • I śniadanie: 2 plastry pieczywa jasnego, jajecznica przygotowana z dwóch jajek, 3 łyżek posiekanego szczypiorku oraz 1 łyżki stołowej chrzanu, szklanka soku z pomarańczy.
  • II śniadanie: trochę ciasta drożdżowego.
  • Obiad: niewielki kawałek duszonego mięsa wieprzowego, około 6 łyżek stołowych bobu, surówka (6 łyżek stołowych) przygotowana z marchewki, jabłka i odrobiny chrzanu, kubek kompotu wiśniowego.
  • Podwieczorek: Sałata owocowa przygotowana z dużego kiwi, 1 brzoskwini, 1 łyżki stołowej płatków migdałowych, skropiona z sokiem z cytryny.
  • Kolacja: 0,5 małej miseczki musu z jabłek połączonego z 1 łyżką stołową rodzynek, 1 mały plasterek chałki.

 

Dzień VI

  • I śniadanie: kubek soku z ciemnej porzeczki, 2 kawałki ciemnego pieczywa posmarowanego niewielką ilością masła, trzecia część twarożku urobionego z rzodkiewką, odrobiną pora, 2 łyżkami stołowymi rzeżuchy, 1 łyżką stołową chrzanu i odrobiną jogurtu naturalnego.
  • II śniadanie: pełna miseczka owoców zalanych galaretką truskawkową.
  • Obiad: szklanka soku z pomidorów, niewielkiej wielkości wątróbka wieprzowa usmażona saute, 0,5 torebeczki jęczmiennej kaszy, kilka łyżek stołowych marchwi z groszkiem.
  • Podwieczorek: pokrojony, średniej wielkości grejpfrut, połączony z 2 łyżkami stołowymi posiekanych włoskich orzechów.
  • Kolacja: 2 kawałeczki pełnoziarnistego ciemnego pieczywa posmarowane małą łyżeczką masła, sałatka przygotowana z 1 dużego pomidora, małej cebuli, 1 łyżki stołowej chrzanu i kilku łyżek stołowych śmietany.

 

Dzień VII

  • I śniadanie: miseczka płatków owsianych ugotowanych na mleku, 2 kawałki ciemnego pieczywa posmarowanego 1 małą łyżeczką margaryny lub masła, dwa cienkie plastry ugotowanej szynki wieprzowej, cienki plasterek sera żółtego, niewielki ogórek, 1 łyżka stołowa chrzanu.
  • II śniadanie: połowa miseczki kisielu truskawkowego, 1 średniej wielkości jabłko.
  • Obiad: kilka łyżek stołowych gulaszu wołowego z paroma pieczarkami, kilka drożdżowych pyz, około 5 łyżek stołowych buraków .
  • Podwieczorek: mały jogurt smakowy połączony z 3 łyżkami stołowymi muesli, spora pomarańcza.
  • Kolacja: 2 plastry razowego pieczywa (z dodatkiem soi i ziaren słonecznika) posmarowanego 1 małą łyżeczka masła, połowa puszki tuńczyka w sosie własnym, trochę papryki konserwowej, odrobina posiekanej natki pietruszki.
Kategorie: Diety z menu

Szybko realizowana d

Funkcjonowanie skuteczne w zakresie biznesu gastronomicznego musi być teraz przygotowane […]

Najlepsza lokalna Po

Kiedy będziemy poszukiwać pomocy w zakresie odżywiania? Na pewno mnóstwo […]

Dobrze działająca

Komu teraz potrzebne są płyty punkty dietetyczne jeśli co chwilę […]

Jak działa współc

Funkcjonowanie nowoczesnego dietetyka będzie na pewno polegać głównie na działalności […]

Czy nam zagraża cho

Bardzo zła dieta może nam rzeczywiście narobić dużych kłopotów w […]

Jak zadbać o atrakcyjną sylwetkę?
Jak wiadomo, atrakcyjny wygląd odgrywa dzisiaj bardzo ważną rolę. Na jego podstawie jesteśmy oceniani przez nasze otoczenie zarówno prywatne jak i zawodowe. Wyznacznikiem atrakcyjnego wyglądu jest między innymi szczupła sylwetka. Zgrabne i wysportowane ciało z pewnością nie umknie niczyjej uwadze i zawsze zostanie odebrane w sposób bardzo pozytywny. Sposobów na uzyskanie ładnego wyglądu jest naprawdę wiele. Jedni decydują się na bardzo intensywne treningi, inni natomiast decydują się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Oczywiście dieta nie jest pojęciem jednoznacznym, ponieważ jak wiadomo, diety mogą być restrykcyjne, które mogą w znacznym stopniu osłabić nasz organizm.
Na stronach internetowych nie brakuje opisów diet, które nie dostarczają do naszego organizmu podstawowych składników odżywczych. Dużo osób decyduje się na ich stosowanie, wskazując przede wszystkim na doskonałe efekty, jakie można uzyskać w krótkim czasie. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że efektem ubocznym jest bardzo często efekt jo-jo, czyli najbardziej niepożądany wynik szybkiego i nieodpowiedniego odchudzania. W życie wchodzi pojęcie zdrowego odżywiania, ponieważ jak wiadomo, obecnie wskazuje się na to, aby zmienić sposób przygotowania posiłków, a także wprowadzić do życia zdrowe potrawy. Przykładowe menu można bez trudu znaleźć w sieci. Okazuje się, że przepisy są bardzo proste, a jednocześnie smaczne i szybko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Oczywiście warto stosować się do takich zasad jak jedzenie mniejszych porcji, a także unikanie spożywania posiłków trzy godziny przed snem. Bardzo ważne będzie także wyeliminowanie z codziennego życia Fast- foodów oraz słodyczy, ponieważ jak wiadomo, to właśnie one wpływają w dużej mierze na gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania posiłków. Należy w miarę możliwości zrezygnować ze smażenia, a zastąpić je grillowaniem, gotowaniem na parze i pieczeniem. Takie metody są dużo zdrowsze. Osoby posiadające problem z dużą nadwagą, powinny skonsultować się z dietetykiem.