Wpływ ciężkości cukrzycy na ciążę jest oczywisty. I tak np. śmiertelność perinatalna w klasie D wynosi 17—20%, w klasie F może sięgać 50%. Również śmiertelność pourodzeniowa, powikłania okresu noworodkowego oraz wady wrodzone są częstsze, jeśli cukrzyca matki trwa dłużej i równowaga metaboliczna w ciąży jest zaburzona. Ostatnie tygodnie ciąży stanowią poważne zagrożenie obumarcia płodu. Istnieje więc tendencja do przeprowadzania porodu prowokowanego drogami naturalnymi, bądź wykonania cięcia cesarskiego między 35 a 37 tygodniem ciąży. Poród płodu matki z cukrzycą stanowi poważne zagrożenie z powodu częstych wylewów śródczaszkowych, wystąpienia ostrych zaburzeń oddechowych w następstwie zachłyśnięcia się wodami płodowymi bądź wystąpienia choroby błon szklistych. Ponieważ ryzyko tych powikłań wzrasta ze stopniem wcześniactwa i częstością wykonywania cięcia cesarskiego wykonuje się próby mające na celu ocenę dojrzałości płodu i stopnia niewydolności łożyska, co pozwala na ustalenie bezpieczniejszych terminów porodu i sposobów jego przeprowadzenia. Testami oceniającymi żywotność płodu jest wydalanie estradiolu i estrogenów w moczu matki, laktogenu łożyskowego we krwi oraz zachowanie się tętna płodu pod wpływem iniekcji hipofizyny. Ocenę dojrzałości płodu, a zwłaszcza potwierdzenie obecności surfaktantu można przeprowadzić określając stosunek lecytyny do sfingomieliny w płynie owodniowym.

Kategorie: Choroby

Szybko realizowana d

Funkcjonowanie skuteczne w zakresie biznesu gastronomicznego musi być teraz przygotowane […]

Najlepsza lokalna Po

Kiedy będziemy poszukiwać pomocy w zakresie odżywiania? Na pewno mnóstwo […]

Dobrze działająca

Komu teraz potrzebne są płyty punkty dietetyczne jeśli co chwilę […]

Jak działa współc

Funkcjonowanie nowoczesnego dietetyka będzie na pewno polegać głównie na działalności […]

Czy nam zagraża cho

Bardzo zła dieta może nam rzeczywiście narobić dużych kłopotów w […]

Jak zadbać o atrakcyjną sylwetkę?
Jak wiadomo, atrakcyjny wygląd odgrywa dzisiaj bardzo ważną rolę. Na jego podstawie jesteśmy oceniani przez nasze otoczenie zarówno prywatne jak i zawodowe. Wyznacznikiem atrakcyjnego wyglądu jest między innymi szczupła sylwetka. Zgrabne i wysportowane ciało z pewnością nie umknie niczyjej uwadze i zawsze zostanie odebrane w sposób bardzo pozytywny. Sposobów na uzyskanie ładnego wyglądu jest naprawdę wiele. Jedni decydują się na bardzo intensywne treningi, inni natomiast decydują się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Oczywiście dieta nie jest pojęciem jednoznacznym, ponieważ jak wiadomo, diety mogą być restrykcyjne, które mogą w znacznym stopniu osłabić nasz organizm.
Na stronach internetowych nie brakuje opisów diet, które nie dostarczają do naszego organizmu podstawowych składników odżywczych. Dużo osób decyduje się na ich stosowanie, wskazując przede wszystkim na doskonałe efekty, jakie można uzyskać w krótkim czasie. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że efektem ubocznym jest bardzo często efekt jo-jo, czyli najbardziej niepożądany wynik szybkiego i nieodpowiedniego odchudzania. W życie wchodzi pojęcie zdrowego odżywiania, ponieważ jak wiadomo, obecnie wskazuje się na to, aby zmienić sposób przygotowania posiłków, a także wprowadzić do życia zdrowe potrawy. Przykładowe menu można bez trudu znaleźć w sieci. Okazuje się, że przepisy są bardzo proste, a jednocześnie smaczne i szybko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Oczywiście warto stosować się do takich zasad jak jedzenie mniejszych porcji, a także unikanie spożywania posiłków trzy godziny przed snem. Bardzo ważne będzie także wyeliminowanie z codziennego życia Fast- foodów oraz słodyczy, ponieważ jak wiadomo, to właśnie one wpływają w dużej mierze na gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania posiłków. Należy w miarę możliwości zrezygnować ze smażenia, a zastąpić je grillowaniem, gotowaniem na parze i pieczeniem. Takie metody są dużo zdrowsze. Osoby posiadające problem z dużą nadwagą, powinny skonsultować się z dietetykiem.